Széfzárak, minden amit tudni érdemes 1.rész

A társadalmunkban manapság már tévhitnek számít, hogy széfet csak a bankokban, irodákban és üzletekben használnak. Otthonunk értékei is ugyanolyan védelmet érdemelnek, és minél több óvintézkedést teszünk meg az esetleges betöréskor, annál jobb.

A bejárati ajtó és a többi nyílászáró is természetesen védelmi vonalat alkot az értékeink megóvására, de a legdrágább és legfontosabb dolgainkat akár egy széfbe is bedughatjuk és elrejthetjük valahová. Vannak manapság már olyan kis méretű széfek, melyek tökéletesen kielégítik egy háztartás igényeit, már csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen zárral legyen az a széf felszerelve.

A széfzárakat működésük szemszögéből nézve 3 különböző csoportra sorolhatjuk. A mechanikus kulcsos, mechanikus kombinációs és az elektronikus kombinációs széfzárak. Európában az európai EN 1300 szabvány szerinti besorolás a mérvadó. A leggyakoribb minősítések az EN 1300 A, B és C, az ilyen zárakból van a legtöbb. Ilyen minősítéseket mindhárom típusban találhatunk.

Az, hogy melyik zártípust válasszuk minden esetben attól függ, hogy milyen felhasználási területre szeretnénk, valamint az ár természetesen.

Tollkulcsos széfzár:

Az ilyen zárral felszerelt széfeket elsősorban az egyszerű megoldáshoz ragaszkodó vásárlóknak szokták ajánlani. Itt nem kell semmiféle számkombinációt fejben tartani, hanem egy kulccsal nyithatóvá válik a széf, nem szükséges semmiféle gyakorlat.

Ez a legolcsóbb megoldás, amit a széfzárak közül választhatunk. Biztonsági besorolása három alapvető tényezőtől függ. A széfzárban elhelyezett lamellák számától és bonyolultságától, az alapanyagok erősségétől és minőségétől, valamint az összeállítás mikéntjétől. A kulcsok lehetnek egy, két vagy csillagtollú kivitelezésűek. Minél szélesebb a kulcstoll és bonyolultabb a kialakítás, annál biztosabb mind a zár és ennek következtében a széf is.

Előnyként sorolhatjuk ide a tollkulcsos széfzárnál, hogy ez a legkedvezőbb árfekvésű a széfzárak között. Könnyen és gyorsan használható, nem kell fejben tartani semmiféle kódot, valamint nincsen szükség áramforrásra, mint az elektronikusan működő társánál.

Arra azért vigyázni kell ennél a típusnál, hogy mivel csupán egy kulcs működteti, ezt a kulcsot a lehető legbiztonságosabb helyen vagy magánál kell tartania. Természetesen illetéktelenek ne juthassanak hozzá. Ha esetleg mégis elveszik a széfkulcs, a benne lévő értékek veszélybe kerülnek, mivel ezt a zártípust nem lehet átkódolni, tehát mindenképpen zárcserére lesz szükség.

Következő cikkünkben folytatjuk a széfzárak típusainak elemzését, hogy teljesebb képet kaphassunk a minket és értékeinket védő szerkezetekről.