Széfzárak, minden amit tudni érdemes 2.rész

Akkor tehát folytatjuk az előző cikkben elkezdett részletes tájékoztatást. A tudásmorzsák elszórásával reméljük sikerül az Önök számára is megfelelő és biztonságos széfet választaniuk.

Mechanikus kombinációs széfzár:

Az ilyen típusú széfzár nyitásához egy beállított számkombinációt kell használnunk. Ezt a típust olyanoknak szokták ajánlani, akik már használtak ilyet, és elsősorban a hagyományos eszközöket kedvelik. Ezeknek a használatához már szükség van egy bizonyos fokú odafigyelésre, gyakorlatra és nem árt ha van egy kis műszaki érzéke is. Ha teljesen ellene van az elektronikának, amit drágának és bonyolultnak tart, de a régi kulcsos megoldást már nem érzi biztonságosnak, akkor ezt a típusú széfzárt fogja a legmegfelelőbbnek találni.

Biztonsági szint szempontjából itt is három tényező befolyásolja a besorolást. A széfzárban elhelyezett kódcsatornák száma, az alapanyagok erőssége és minősége, valamint itt is az összeszerelés pontossága. Ezek a zárak általában 3 vagy 4 tárcsás kivitelezésben találhatóak. Természetesen a tárcsák száma egyenes arányban van a biztonsággal, tehát minél több tárcsa van, annál biztonságosabb a széfzár. A tárcsák számozás szempontjából általában 0 és 100 közötti intervallumba tehetők. A széfzár kombinációját az egyes tárcsákhoz rendel számok adják, mint például a 3 tárcsásnál 60-10-40, míg a 4 tárcsásnál 20-80-40-30.

Előnyként sorolhatjuk fel, hogy lényegesen olcsóbbak az elektronikus társaiknál, valamint itt nincsen fizikailag jelen lévő kód, vagy kulcs, hanem a fejünkben tartott kombinációval tudjuk a széfet kinyitni, így az nem kerülhet illetéktelen kezekbe, nem tudjuk elhagyni, vagy nem lophatják el tőlünk. Ha esetleg mégis megszerzi valaki a kombinációt, a legtöbb ilyen típusú zárt a helyszínen át tudják kódolni, akár maga a tulajdonos is elvégezheti az átkódolást és nincs is szükség szakember segítségére.

Hátránya lehet, hogy a gyakorlottságot igénylő mechanikus kombinációs széfzárat a "kezdők" nem, vagy nehezen tudják használni. Mivel jobbra és balra kell forgatni a kombináció megadásához, több esélye van a tévedésnek. Az átkódolása is több időt vesz igénybe és bonyolultabb is. Ezeket a típusokat nem arra tervezték, hogy naponta változtassák a kódokat, így ilyen típusú használat esetén ez a fajta zártípus nem alkalmas.

Természetesen semmiféleképpen se adjuk meg olyan kombinációt, mely visszavezethető ránk, például születési dátumokat, egyéb fontos események dátumait.

Harmadik részünkben pedig az elektronikus széfzár típusát tárgyaljuk ki, milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik és hogy kinek is érdemes ilyen modellt választania.