Minden, amit az ajtózárakról tudni érdemes 2. rész

Folytatjuk tehát tovább az előbbi eszmefuttatásunkat és összeszedjük Önöknek a zártípusokat és azok alkalmazási területeit, hogy kicsit tájékozottabbak legyenek, ha zárcseréről lenne szó az otthonukban.

Biztonsági illetve trezorzárak:

Ezek a típusok biztosítják a lehető legjobb védelmet. Két változata van, cilinderes, valamint tollas kulcsos, hazánkban elsősorban ez a típus van elterjedve. Ezek az ajtózárak három irányú zárással biztosítják, hogy akinek kint kéne maradnia az kint is maradjon. Az ajtózár négyre zárható, melyből 4 cm hosszúságban 4 strapabíró és erős hüvelykujj vastagságú acéltüske jön ki. A felfelé és lefelé záródást a gyártó cég alakítja ki. Ezzel a típussal főként lakóparkokban találkozhatunk, de egyedi igények alapján kialakított ajtóknál is egyre gyakrabban találkozhatunk ilyen ajtózárral. A legnagyobb biztonsági fokozat elérése végett már egyre több magyar ajtógyártó cég is ilyen ajtózárakat tesz az ajtókban, többségük már rendelkezik MABISZ minősítéssel.

Néhány típus:
Viro, Cerutti (Cserutti), S.a.b. (Szab), Moia, Potent, Iseo, Cisa (Csiza), Mottura, Securemme, Dierre, Atra, CR.

Mul-T-Lock Superlock ajtózárak:

Ennél a négyirányú ajtózár típusnál a zártest az ajtó éléből van beszerelve. Felismerhetők arról, hogy az előlapon egy SL feliratot találhatunk, vagy egy logót, a muszklis embert. Itt 2 darab fogasív van, melyet egy fogaskerékkel ellátott zárbetét hajt. Záráskor elöl 3 vagy 4 darab acéltüske megy a tokba, alul és fölül egy rudat reteszel a küszöbbe és a keretbe, hátul pedig egy tüskét tol bele az ajtótokba.

Szobaajtó zárak:

Itt főként hagyományos, sima egytollas kulcs működteti az ajtózárakat, melyekből van váltós és nem váltós típus. Kulcsmintázatuk lehet sima, egyszerű zászlómintás, de a lamellás változathoz már vágott tollú kulcs is jár.

Postaláda zár:

Ez a legegyszerűbb zárszerkezet, de mégis hozzátartozik a mindennapi életünkhöz. A régi hagyományos számozott kulcsos zárak mellet már Elga típusú fogazott kulcsos zárak is vannak, valamint a legújabb fajtát már Kínában készítik, tubulláris és csőkulcsos kivitelek.Reméljük így egy kicsit pontosabb képet kaptak az ajtózárak világáról. Természetesen vásárlás vagy ajtócsere előtt mindenféleképpen kérje ki egy szakember véleményét, mert ő tudja pontosan megmondani milyen zárat érdemes venni, hogy a besurranó tolvajokat kint tartsuk.