• Zárszerviz Mester    Elromlott az ajtózár?
    Költözik? Elavult a zár?
    Ajtózár csere segít a problémán!    Hívjon és megoldjuk!

Ingyen kiszállás Budapesten!

Minden, amit az ajtózárakról tudni érdemes 2. rész

Folytatjuk tehát tovább az előbbi eszmefuttatásunkat és összeszedjük Önöknek a zártípusokat és azok alkalmazási területeit, hogy kicsit tájékozottabbak legyenek, ha zárcseréről lenne szó az otthonukban.Biztonsági illetve trezorzárak:

Ezek a típusok biztosítják a lehető legjobb védelmet. Két változata van, cilinderes, valamint tollas kulcsos, hazánkban elsősorban ez a típus van elterjedve. Ezek az ajtózárak három irányú zárással biztosítják, hogy akinek kint kéne maradnia az kint is maradjon. Az ajtózár négyre zárható, melyből 4 cm hosszúságban 4 strapabíró és erős hüvelykujj vastagságú acéltüske jön ki. A felfelé és lefelé záródást a gyártó cég alakítja ki. Ezzel a típussal főként lakóparkokban találkozhatunk, de egyedi igények alapján kialakított ajtóknál is egyre gyakrabban találkozhatunk ilyen ajtózárral. A legnagyobb biztonsági fokozat elérése végett már egyre több magyar ajtógyártó cég is ilyen ajtózárakat tesz az ajtókban, többségük már rendelkezik MABISZ minősítéssel.

Néhány típus:
Viro, Cerutti (Cserutti), S.a.b. (Szab), Moia, Potent, Iseo, Cisa (Csiza), Mottura, Securemme, Dierre, Atra, CR.Mul-T-Lock Superlock ajtózárak:

Ennél a négyirányú ajtózár típusnál a zártest az ajtó éléből van beszerelve. Felismerhetők arról, hogy az előlapon egy SL feliratot találhatunk, vagy egy logót, a muszklis embert. Itt 2 darab fogasív van, melyet egy fogaskerékkel ellátott zárbetét hajt. Záráskor elöl 3 vagy 4 darab acéltüske megy a tokba, alul és fölül egy rudat reteszel a küszöbbe és a keretbe, hátul pedig egy tüskét tol bele az ajtótokba.Szobaajtó zárak:

Itt főként hagyományos, sima egytollas kulcs működteti az ajtózárakat, melyekből van váltós és nem váltós típus. Kulcsmintázatuk lehet sima, egyszerű zászlómintás, de a lamellás változathoz már vágott tollú kulcs is jár.Postaláda zár:

Ez a legegyszerűbb zárszerkezet, de mégis hozzátartozik a mindennapi életünkhöz. A régi hagyományos számozott kulcsos zárak mellet már Elga típusú fogazott kulcsos zárak is vannak, valamint a legújabb fajtát már Kínában készítik, tubulláris és csőkulcsos kivitelek.

Remélem így egy kicsit pontosabb képet kaptak az ajtózárak világáról. Természetesen vásárlás vagy ajtócsere előtt mindenféleképpen kérje ki egy szakember véleményét, mert ő tudja pontosan megmondani milyen zárat érdemes venni, hogy a besurranó tolvajokat kint tartsuk.