Minden, amit az ajtózárakról tudni érdemes 1.rész

Ahogy haladunk a korral, a zárak terén történt fejlődés is beindult, számos típus közül választhatunk. De vajon melyik az amelyik nekünk megfelel? Melyik zárat hova érdemes tenni? A választott zár biztosan megfelel az általunk elvárt követelményeknek?

A következőkben egy kicsit a segítségükre leszünk és felsoroljuk, hogy milyen típusú ajtózárak vannak és mit érdemes róluk tudni.

Bevéső zárak:

A nevéből is adódik, hogy ennél a zárnál az ajtó élébe van bevésve a zárdoboz. Sarkai lekerekítettek vagy szögletesek is lehetnek, valamint előlap szerint széles, illetve keskeny. Több változata van, hagyományos tollas kulcsos, valamint cilinderzár betétes. A régebbi típusú kapuknál, lakásajtóknál, panellakások és lakóparkok bejárati ajtóiban, belső valamint szobaajtókban találkozhatunk a hagyományos típussal. A cilinderzár betétes típus már egy fokkal modernebb, ezért természetesen drágább is, hiszen itt kell egy zárbetét, valamint egy törésvédő pajzs. Ezt a típust több területen is használják. Ezen típusú záraknak a szerkezete váltós, csapdanyelves vagy hordógörgős, de pánikfunkciós kivitelben is gyártják. Fém vagy műanyag ajtókban is találkozhatunk velük.

Másodzárak:

Itt is már a neve árulkodik a használati területéről. A főzár mellé kerül felszerelésre plusz biztonsági opcióként, de vannak olyan típusai is, melyek erősebbek mint a kilincs alatti főzár. Egy erősebb típus akár főzárként is funkcionálhat. Ezek a ajtózár típusok belülről vannak felszerelve az ajtólapra. Ide sorolhatjuk a hagyományos, tekerőgombos, Lob vagy Elzett gyártmányú ajtózárakat. Ezek panellakások valamint régi bérházak, téglaépületek ajtóin fordulnak elő legtöbbször. Tulajdonképpen a hevederzárat is vehetjük másodzárnak, ezek függőleges, vízszintes, vagy kereszt irányúak lehetnek. Vannak még olyan biztonsági rászegző zárak, melyek egy vagy több irányú variációban is alkalmazhatók. Hazai viszonylatban ezek tollas és szúrókulcsos változatban vannak jelen a piacon.

Több pontos zárak:

A szalagzárak, vagy többpontos vasalatok az ajtóél teljes magasságában és szélességében elhelyezkednek. A kilincs mozgatásakor görgők csúsznak fel és le, ezek tartják a külső pajzsot is. Ilyen típusú ajtózárakat műanyag vagy fa ajtókban, valamint erkély ajtókban szoktak használni, de egy modernebb épületben elképzelhető a tömör fa ajtók élébe belemart zár is. Ilyen vasalat márkák pl.: KFV, Roto, GU, Maco, Elzett, Siegenia Aubi, Furh, Metalplast, Vorne. Olvassa el cikkünk második részét, hogy teljes képet kapjon a zárak használati területeiről.