Milyen a jó zár? Mit tudok tenni otthonom védelme érdekében?

Egy ajtó sok mindent elárulhat a tulajdonosáról. Ha egy régi típusú ajtóval találkozunk, mely már-már lötyög a tokjában, akkor tudhatjuk, hogy a tulajdonos nem nagyon foglalkozik az otthona védelmével és ezt a betörők is tudják. Azonban ha összefutnak egy masszív, kívülről nehezen nyitható darabbal, akkor már elgondolkoznak, hogy megér-e nekik annyi fáradságot és inkább egy könnyebb préda után néznek. Vannak olyan eszközök, melyekkel ezt könnyen el tudjuk érni.

Előre szólok, hogy nem bonyolult és méregdrága eszközökről van szó. Általában mindig a legegyszerűbb dolgok a leghatékonyabbak. Gyors és kedvező megoldásokkal szolgál a zárszerviz, amely a fővárosban azonnali kiszállással is elérhető!

Hengerzárbetét, más néven cilinderbetét

Ez egy elég hatékony védelmi eszköz ha az ajtónk alsó és felső zárjába szereljük. Ezekből természetesen vannak olcsóbb és drágább típusok is a biztonsági fokozatuk szempontjából, de nem feltétlenül kell megvenni a drágábbat, ugyanis ha két darab olcsóbb zárbetétet szerelünk fel az alsó és felső zárba, az már megfelelő biztonságot adhat.

A zárbetét méretére mindenképpen oda kell figyelnünk, nem lóghat ki 2-3 mm-nél hosszabban az ajtó vagy a silt síkjából. Ha ennél több lóg ki, akkor a betörő egy speciális fogó segítségével fogást tud rajta találni és könnyedén kitöri a zárbetétet.

Tovább lehet növelni a hengerzárbetét biztonsági fokát azzal, ha olyan kilincset szerelünk fel az ajtónkra, melyek kívülről nem lehet leszerelni.

Hevederzár

Igen, itt van a mindenki által jól ismert hevederzár is. Ez tulajdonképpen egy szögletes vasrúd, melynek egy-egy zárnyelv tolódik ki a két oldalán bezáráskor. Ez a két zárnyelv az ajtó tok melletti falrészbe megy bele, így tartva az ajtót az erőszakos behatolás ellen.

Hevederzárból lehet vízszintes, függőleges, vagy keresztirányú típusokat kapni.

Ha egy hevederzár megfelelően és szakszerűen van felhelyezve az ajtónkra, akkor az ajtótokot is védi az erőszakos behatolástól.

A hevederzár felszereléséhez mindenféleképpen szakembert kell hívnunk, mert ha rosszul szereljük fel, akkor jelentősen csökken a biztonsági fokozata, és akkor igazándiból minek is vettük meg?

Ajtó-leemelés gátló

A besurranó tolvajok hihetetlen módszereket tudnak kitalálni. Egyik a felfeszítés, vagy hogy gyakran megpróbálkoznak kiemelni az ajtót a tokjából. Ebben tudja őket meggátolni ez a kis eszköz.

Mielőtt bárki nekiállna mindenféle biztonsági eszközt vásárolni, nézzen körül a piacon, melyek rendelkeznek minősítéssel és milyen igényeket kell kielégítenie.