Elektronikus széfzárak: Széfzárak, minden amit tudni érdemes 3.rész

Utolsó részünkben az elektronikus kombinációs széfzár típusát részletezzük, megnézzük milyen előnyökkel illetve hátrányokkal bír, kinek érdemes ilyen típust választania.

Elektronikus kombinációs széfzár:

Ezt a típust mindenekelőtt olyan felhasználóknak szokták alkalmazni, akik szeretik a technikai újdonságokat és a modern eszközöket. Ezeknek a széfzáraknak a kezelése nem igényel semmiféle előzetes gyakorlatot, könnyen megtanulható, a pontosságra azonban itt is szükség van.

Ha a mechanikus típusokat és eszközöket elavultnak tartja, a kulcsot nem akarja mindenhová eldugni, vagy magánál hordani, akkor ezt a típust pont Önnek találták ki. Fontos! Az ilyen típust páradús, nedves környezetben nem lehet alkalmazni! Ilyenek például a pincék, fürdőszobák, itt mindenképpen a mechanikus megoldást kell alkalmazni.

A biztonsági szintet több alaptényező befolyásolja, a széfzár és az egység kialakításáról, a zárban lévő elektronika fejlettségétől, az alapanyagok erősségétől és minőségétől, valamint az összeállítás minőségétől

A legfontosabb jellemző a használható kódok hossza és a lehetséges felhasználók száma, hogy ki az, aki hozzáférhet a széfhez. Aztán van még a működési módok száma, valamint lehetőség van időkésleltetésre, eseménynapló, programozhatóság és a vésznyitás. Természetesen a minősítési kategória a legárulkodóbb egy zár biztonsági szintjét tekintve.

Előnyként itt a kényelmet és a könnyű kezelhetőséget írhatjuk fel elsőként, hiszen semmiféle előzetes tapasztalat nem szükséges a használatához, csupán az, hogy ne nyomkodjuk félre a gombokat.

A kódváltoztatást egyszerűen és gyorsan, magunk is elvégezhetjük. A több funkcióval rendelkező típusok jóval fejlettebbek, vannak melyek egy utólag visszanézhető eseménynaplóban rögzítik a velük elvégzett műveleteket (nyitást, átkódolást). Mint a mechanikus kombinációs zárnál, itt sincsen fizikailag megtestesül kód, így itt is csupán a fejünkben tárolt kódot szükséges megjegyeznünk és figyelnünk kell arra, hogy ne jusson senki birtokába.

Hiába a modern technika, azért mindennek van hátulütője is. Az elektronikus kombinációs széfzár esetében elsősorban az árfekvése áll. Elég drága kütyü, szóval csak akkor vegyen ilyet, ha igényei ezt kívánják és pénztárcája megengedi. Igaz, hogy az egyszerűbb, kevesebb funkcióval rendelkező modelleket egyszerű kezelni, de a bonyolultabb szerkezeteknél már kisebbfajta jártasság szükséges, nagyobb odafigyelést igényel, továbbá a működési módok közötti programozás már szakembert kíván.

Mivel elektronikus széfzárról beszélünk, szükség van áramellátásra, mely történhet elemről vagy a hálózatból is, így az üzemeltetése is külön költséget jelent számunkra.

Bármelyik típust is választja előtte vegye számba, hogy milyen elvárásokat támaszt a széf és széfzár felé, milyen szempontoknak kell megfelelnie, hol szeretné tárolni, és milyen mennyiségű értéket kíván belehelyezni.